Leem – de oudste bouwstof ter wereld.
En de modernste.

Op leem vertrouwen de mensen sedert duizende jaren. En dat op goede gronden. Leem is natuurlijk. Met weinig energieverbruik en zonder chemische transformaties wordt uit de ruwe grondstof een hoogwaardige bouwstof.

Leem neemt vochtigheid op, geeft ze weer vrij. Leem is resistent en leembouwdelen laten zich zonder problemen herstellen. Het ligt dus voor de hand, om bij de bouw leem erbij te halen. Zo bijvoorbeeld bij de monumentenzorg: in tegenstelling tot de nieuwe bouwstoffen kan leem oude vakwerkwanden op een natuurlijke manier bewaren. Leem zuigt het water uit het hout en de balken blijven droog. Bovendien is dit plastische materiaal uiterst geschikt voor het vlakken van de oneffenheden, die typisch zijn voor oude gebouwen.
Maar ook bij nieuwbouw steekt leem in meerdere bereiken beter af dan andere bouwstoffen. Leem veroorzaakt geen allergieën, is eenvoudig te verwerken, goedkoop en gewoonweg mooi. Daarom startte CLAYTEC in 1984 in Duitsland een onderneming op voor de ontwikkeling, productie en verkoop van moderne leembouwstoffen. In België en Luxemburg gehoort CLAYTEC tot de pionieren in de herontdekking en verbreiding van leem als universele en vooral ecologische bouwstof.

Absolute natuurlijkheid. Met nieuwste techniek.

Leem is de bouwstof die in de geschiedenis van de mensheid al het langst – en ook het grondigst – wordt uitgetest en gebruikt. Reeds eeuwenlang worden de resistentie, de hoge kwaliteit en de gezondheidsvoordelen van leem op de proef gesteld. Voor ons is het een uitdaging, nog meer uit leem te maken. Zo ontwikkelde CLAYTEC uit dit oeroude materiaal nieuwe, moderne bouwproducten en gaat verder met de verbetering ervan.
Vandaag biedt CLAYTEC een brede waaier met verschillende droogbouwstoffen, kant-klaar-producten en methodes voor het bouwen met leem. Onze leemproducten kunnen met alle moderne bouwmachines worden verwerkt en deze verwerking is eenvoudig probleemloos. Ook voor minder ervarene doe-het-zelvers is leem een ideaal materiaal, juist omdat leem niet chemisch bindt en zijn stevigheid enkel en alleen door drogen verkrijgt.

Individualiteit is een kwestie van persoonlijkheid.
En van bouwmateriaal.

Bouwstoffen uit leem openen volledig nieuwe perspectieven. Dit plastische en buigzame bouwmateriaal geeft de moderne architectuur grenzeloze mogelijkheden tot vormgeving. In combinatie met andere natuurlijke bouwstoffen vervult leem alle eisen van het moderne bouwen voor wat de verwerking, de eigenschappen van bouwmateriaal en – last but not least – de prijs betreft.
Bij de sanering van historische gebouwen komen de concrete en praktische voordelen van leembouwstoffen te voorschijn. Oude plafonds, vakwerk en oorspronkelijke oppervlakken kunnen worden behouden… en tevens ook de charme en het karakter van het huis. Door reparatie in plaats van complete sanering spaart leem niet alleen een hoop werk maar ook een hoop geld. Ook wanneer het om lage-energiewoningen gaat, schept leem een onvergelijkbare, warme woonatmosfeer met esthetische, levend gestructureerde oppervlakken. Leemwanden hebben open poren, zijn hygiënisch, absorberen de luchtvochtigheid en bovendien zijn de natuurlijke aardekleuren van leembouwstoffen eenvoudig mooi.

U krijgt van ons niet alleen de bouwstoffen maar ook het knowhow.

Door zijn ongecompliceerde bruikbaarheid past dit materiaal ook goed voor de bouwprojecten van doe-het-zelvers. Indien u als bouwheer de zaak zelf in de handen wilt nemen, kunt u in ieder geval met ons en met alle andere CLAYTEC-partners in België en Luxemburg rekenen. We helpen u bij het zoeken naar achitecten met ervaring in de leembouw, we ondersteunen u bij de planning en begeleiden u bij de uitvoering met praktische wenken. Zowel in de theorie als in de praktijk geven wij en onze CLAYTEC-partners het know-how over de technieken en mogelijkheden in de leembouw.

Een voorbeeld van onze workshops is die over stampleem, in Gueuzaine, waarover hier enkele foto’s:

Informaties,
waarop u kunt bouwen.

Op onze website vindt u omvangrijke informaties over alle CLAYTEC-producten, hun verwerking en toepassing. Als u over het een of ander meer wilt weten, dan aarzel niet om de hiernavolgende informatie aan te vragen of om direct contact met ons op te nemen:

Telefoon: +32.(0)80.67 20 69


De stevige Basis voor een intensieve regionale klantendienst zijn grondig geschoolde, competente partners.
30 CLAYTEC-partners in België en Luxemburg helpen u graag verder. De adresslijst zallen wij toesturen op aanvraag.

Litteratuur voor bouwheren

Volgend documentatiemateriaal kunt bij ons aanvragen:

Leporello "Echt lebenswert.
Bauen und Wohnen mit Lehm."

Duitstalig, DIN-lang-formaat (gratis)

Leporello „YOSIMA Designerstuc“
DIN-lang-formaat, 8 pagina's (gratis)Workshops en excursies

In de DRUWID-werkateliers in Gueuzaine vinden regelmatig theoretische en praktische workshops in leembouw plaats voor vaklui, architecten en ambitieuze doe-het-zelvers. Tijdens workshops van 1 of 2 dagen worden de deelnemers meegenomen in de geschiedenis van de leembouw, krijgen de grote waaier van leembouwstoffen en hun verwerking voorgesteld en leren in kleine werkgroepen de modernste leembouwtechnieken kennen.
Onze excursies naar actuele leembouwprojecten behoren al vele jaren tot de meest geboekte informatie-events voor leembouwinteressenten in België en Luxemburg. Om de deelnemers zo goed en uitvoerig mogelijk te informeren worden deze excursies in comfortabele bussen tot 50 deelnemers beperkt.