Verwerken van leembouwstoffen:
Zo eenvoudig – zo veilig.

De verwerking van en het werken met leembouwstoffen is eenvoudig en probleemloos. We vertellen u hoe het gaat: De links in de rechterkolom brengt u naar alle leembouwtechnieken waarmee meer levenskwaliteit bij het bouwen en voor het wonen kan worden verwerkelijkt en naar de werkbladen, die u kan downloaden en waarin u informatie over techniek en details voor veilig werken vindt.

CLAYTEC-Architectenmap:
alle informaties in een ordner.

De CLAYTEC-Architectenmap bevat alle op de volgende pagina’s als PDF aangeboden werkbladen. Bovendien bevat ze de op deze website, in het hoofdstuk “Bouwstoffen“, als PDF aangeboden productbladen evenals teksten voor aanbestedingen en nog veel meer. We sturen u deze architectenmap tegen een protectiegeld van 30,00 Euro (inkl. BTW gefactureerd). Stuur even een mail naar .
Indien u dit wenst, voegen we u toe aan onze interessentenlijst. In de toekomst wordt u dan vroegtijdig geïnformeerd over onze events, seminaries en scholingen.

YOSIMA en CLAYFIX

YOSIMA en CLAYFIX zijn de kleurige wandbedekking uit toonaarde. Ze kan niet alleen op leempleisters maar ook op alle andere ondergronden worden aangebracht. Het materiaal wordt in pastavorm voorbereid en met een truweel uitgestreken. Ook voor doe-het-zelvers. Een echt mooi, briljant resultaat verlangt wel ervaring met de voorbereiding van de ondergrond en met de techniek en tijdstip voor de bewerking van het oppervlak. Dat kan enkel de vakman.
De CLAYFIX verfstoffen verfpleister (gekorreld) en leemverf (glad) kunnen door doe-het-zelvers probleemloos worden verwerkt. Acht wel erop, dat de verf niet met de roller maar met de kwast (dik, borstelachtig penseel) wordt uitgestreken.

Overzicht YOSIMA/CLAYFIX-producten (het origineel / Duitstalig)

Werkblad structuurpleisters en fijn pleisters (het origineel / Duitstalig)

Werkblad verfpleisters en leemverven (het origineel / Duitstalig)

Vertaling van alle 3 werkbladen in het Nederlands

Leempleister

Leempleisters kunnen – dankzij hun toonaandeel – luchtvochtigheid opnemen en afgeven. Zelfs reukjes kunnen worden gedempt. Om het “leemeffect“ in de ruimte te bereiken is een ca. 1,5 cm dikke pleisterlaag nodig. Voorhandene oude pleisters worden meestal niet afgeklopt maar overpleisterd. Een bijzondere inzet van leempleister is het integreren van vlakke muurverwarmingen – zoals bv. de door DRUWID aanbevolen WEM-muurverwarming – in de pleisterlaag. Ze bestaan uit met warm water gevulde buizen en zo wordt het leempleister zelf tot ruimteverwarming. Onze leempleisters hebben de bruine kleur van ruwleem en meestal worden.

Werkblad uitvoering (het origineel / Duitstalig)
Vertaling van deze werkblad in het Nederlands


Tips voor het drogen van leempleisters


Na het aanbrengen van natte leempleisterlagen is een goede verluchting of een machinaal drogen nodig. Het drogen moet onder controle gebeuren en daarvoor is er een speciaal productblad.

Tips voor het drogen van leempleisters

Tips voor het vermijden van schimmels (het origineel / Duitstalig)



Metselwerk

Ruwbouwen worden tegenwoordig slechts zeer zelden volledig met leemstenen opgericht. Metselwerk met leemstenen is uitstekend voor binnenmuren en voor het opvullen van houtskeletten. Het kan aanzienlijke hoeveelheden thermische energie en luchtvochtigheid opnemen. Daarom wordt het bij nieuwbouw en bijzonder in combinatie met lichte houten constructies hoog gewaardeerd. De meeste toepassingen zijn statisch, niet-dragend. Dragend metselwerk is bouwkundig zonder problemen mogelijk want stevigheid van de stenen vervuld de eisen. Gemetseld wordt met leem-metselspecie. Bij zichtmestelwerk ontstaat een rustiek, robuust ambiente.

Werkblad uitvoering (het origineel / Duitstalig)

Droogbouw

Droogbouw met leembouwplaten


Technisch gezien onderscheidt de droogbouw met CLAYTEC-leembouwplaten zich niet erg van andere droogbouwmethoden. Opvallend is de zeer goede geluidsdemping. De platen worden met de steekzaag terecht gezaagd en dan op latten of standers, uit hout of metaal, bevestigd. Het constructieraster is iets compacter dan gewoonlijk.
Voor het bevestigen van de platen hebben we speciale schroeven naast wapeningsweefsel en pleistermateriaal voor de afsluitende vlakke plamuurlaag.

Werkblad uitvoering (het origineel / Duitstalig)









Droogbouw met leem-droogpleisterplaten


Deze droogpleisterplaten zijn dunne varianten van de CLAYTEC-leembouwplaten en worden zoals tegels op de ondergrond gekleefd. Daarvoor hebben we leem-hechtlijm. Droogpleisterplaten zijn een alternatief voor het natte pleisterwerk. Zo spaart men werktijd en bouwvocht. Bij de modernisering zijn ze bijzonder goed geschikt voor doe-het-zelvers. Het kleven en bespatelen is eenvoudiger dan het aanbrengen van dikkere, natte pleisterlagen.

Werkblad uitvoering (het origineel / Duitstalig)


Stapeltechniek


Lichte constructies hebben minder massa om zonne-energie op te nemen en zo een thermisch evenwicht te verzekeren, hetgeen bij massiefbouw wel het geval is. Als oplossing voor dit probleem hebben we de CLAYTEC-stapeltechniek ontwikkeld. Daarbij worden leemstenen op elkaar gestapeld, niet gemetseld. Stapelsegmenten met 35-50 cm hoogte worden met latten vastgeklemd en daarna in droogbouw bekleed. Dit spaart kosten. Zonder tijdverlies, zonder bouwvocht is deze techniek aantrekkelijk voor de houtbouw. Niet alleen verbetert zo het gebruikscomfort, door de evenwichtige verwarmingsmogelijkheid wordt ook energie gespaard.

Werkblad uitvoering (het origineel / Duitstalig)


Plafondbedekking


In nieuwe houten huizen blijven de plafondbalken meestal bloot liggen. Het spijkeren van planken, bovenop de balken, geeft echter geen goede geluidsisolatie en om deze te verbeteren worden er leemstenen bovenop gelegd: naast geluidsisolatie ook nog warmte-opslag.

Werkblad uitvoering (het origineel / Duitstalig)


Schuifplafonds


Bij schuifplafonds worden de ruimtes tussen de plafondbalken met planken opgevuld. Meestal liggen de planken op latten die zijdelings op de balken werden genageld. Op de onderkant komt pleister, meestal op een drager uit houtlijsten. Deze techniek van plafondbouw is typisch voor gebouwen van rond 1900, waarbij de plafonds meestal met leem zijn opgevuld. In de moderne houtbouw beleeft deze techniek een revival.

Werkblad uitvoering (het origineel / Duitstalig)

Stampleembouw

Historisch gezien is stampleembouw een eenvoudige bouwwijze in tijden van nood, vandaag een materiaal voor architecten en designers. Uit stampleem ontstaan binnenwanden. Bij buitenmuren is over het algemeen een groter dakoverstek of een andere weersbescherming nodig. De bouw van de bekisting, het opvullen met materiaal en het veerstampen is een karwei voor ervarene bouwvaklui. Een goede planning is belangrijk, ook voor hetgeen de kosten betreft. Wij kunnen u competente ingenieuren aanbevelen.

Werkblad uitvoering (het origineel / Duitstalig)

Oplossingen voor binnenisolatie

In de thermische isolatie van oude gebouwen ligt tegenwoordig het grootste potentieel voor de bescherming van het klimaat en voor energiebesparing. We bieden u de mogelijkheid om dit potentieel te benutten, zonder de mooie gevel van uw huis weg te moeten stoppen. Als professionele kenners in zake restauratie kunnen we prat gaan op 25 jaar ervaring en brachten de grondbeginselen van de binnenisolatietechnieken samen in een overzicht.

Overzichtsblad binnenisolatie (het origineel / Duitstalig)


Binnenisolatie met isolatieplaten


Bij de binnenisolatie met isolatieplaten worden houtvezelplaten aangebracht op de binnenzijde van de buitenmuren van oude gebouwen. Om holten te vermijden worden de platen met pluggen bevestigd. Op de CLAYTEC Pavadentroplaten komt een leempleister. Het kan ook met een dikke laag leempleister, bv. wanneer een wandverwarming wordt geïntegreerd. In ieder geval is het resultaat een hoogwaardige, diffusie-opene en actief ademende warmte-isolatie.

Werkblad uitvoering (het origineel / Duitstalig)


Binnenisolatie met lichtleem


Wanneer de oppervlakken van de buitenmuren onregelmatigheden, holten en uitsteeksels vertonen of wanneer er installaties moeten worden ingebouwd, is hiervoor een binnenisolatie met lichtleem uiterst geschikt. Eerst komt er een lattenskelet een stukje voor de binnenvlakte van de buitenmuur. Op dit skelet komt rietweefsel en de zo ontstane ruimte wordt met lichtleem opgevuld. Lichtleem is een mengsel van leem met geëxpandeerde gebakken kleikorrels of houtsnippers.

Werkblad uitvoering (het origineel / Duitstalig)


Binnenisolatie met leemsteenmetselwerk


Voor de binnenisolatie kan ook een metselwerk van leemstenen voor de buitenmuur worden gezet. De voegen tussen de nieuwe en de oude wand worden opgevuld met leemspecie.

Werkblad uitvoering (het origineel / Duitstalig)

Vakwerkrestauratie


Niewe vakken uit leemsteenmetselwerk


Nieuw opvullen van vakwerk wordt tegenwoordig meestal met leemstenen gemetseld. Metselwerk met CLAYTEC-leemstenen heeft daartoe de beste eigenschappen: het is eenvoudig in de uitvoering en laat ingedrongen regenwater snel uitdrogen. Voor het verder bepleisteren hebben we verscheidene kalkmortels die speciaal op de leemondergrond zijn afgestemd. De oppervlakken kunnen rustiek, fijnkorrelig of glad zijn.

Werkblad uitvoering (het origineel / Duitstalig)


Restauratie van vakwerk


In het verleden werd vaak de leem uit het vakwerk van oude vakwerkhuizen verwijderd. Tegenwoordig is er opnieuw interesse voor vakwerk en wordt het gerestaureerd. De oude leemvullingen geven het gebouw niet alleen zijn eigen karakter, ook zijn ze bouwtechnisch waardevol. CLAYTEC heeft nu al 25 jaar ervaring met de vakwerkrestauratie en –bouwstoffen.

Werkblad uitvoering (het origineel / Duitstalig)


Nieuw vakwerk volgens historische technieken


Wanneer het een of ander vakwerk, zelfs hele gevels van vakwerkhuizen moeten worden hersteld of opgevuld, kunnen met onze bouwmaterialen en leembouwtechnieken de historische bouwprincipes nageleefd en gerealiseerd worden.

Werkblad uitvoering (het origineel / Duitstalig)




Spelderplafonds


Plafonds in vakwerkhuizen en andere historische gebouwen hebben eigen authentieke bouwaard maar deze vakkennis is vandaag niet vanzelfsprekend. Wanneer men deze technieken kent, kunnen de vullingen meestal zonder veel moeite hersteld worden. Bij zulke historische plafonds is de onderkant van de balken vaak bepleisterd en dit draagt sterk bij tot de sfeer van deze oude huizen.

Werkblad uitvoering (het origineel / Duitstalig)

Overzicht leembouwtechnieken...

De onderstaande links voeren direct naar de overeenkomstige leembouwtechnieken op deze pagina.

Voor een overzicht

Een overzicht van onze producten, dat u kunt downloaden, toont u welke leembouwstoffen er in het grote CLAYTEC-programma worden aangeboden.


Productoverzicht [PDF 11 MB]



YOSIMA
Leem, een diepgaande beleving.

De nieuwe YOSIMA-leem-designpleisters met hun hele kleurenwaaier en alle toepassingsmogelijkheden vindt u op de 24 pagina’s van deze folder:


YOSIMA-folder [PDF 3 MB]




Literatuur voor vaklui, architecten en geambitioneerde doe-het-zelvers.

Hiernavolgend informatiemateriaal kunt u kosteloos bij ons aanvragen:


CLAYTEC - Catalogus
Een volledig productoverzicht op de 36 pagina’s van deze brochure (Duitstalig).




CLAYTEC - Toebehoorcatalogus
Een brochure met 28 pagina’s en alle artikels die het bouwen met leem nog eenvoudiger maken: sjablonen, sjabloneerwerktuig, Japanse truwelen en algemeen werkgerief (Duitstalig).




YOSIMA/CLAYFIX
28 pagina’s met tips voor werklui /
Werkblad 6.2 (Duitstalig)




YOSIMA
Leem, een diepgaande beleving.

24 pagina’s met de presentatie van de nieuwe YOSIMA leem-designpleisters met hun hele kleurenwaaier en alle toepassingsmogelijkheden.